Get Adobe Flash player
Home Handleidingen UrbanXploration

Wat is UrbanXploration?

Urban exploring, Urbex of UE is het doorzoeken van meestal verlaten gebouwen en terreinen die voor het publiek (meestal) niet toegankelijk zijn. Het is ook de schoonheid van het verval fotograferen.

Ongeschreven gouden regel onder Urbexers:

"Take nothing but picture's, Leave nothing but footprints"


Ook proberen de meeste urbanexplorers (urbexers ook wel genaamd) geen wetten te overtreden anders dan het zich begeven op terreinen waar zij geen toegang toe hebben, volgens velen een "misdaad zonder slachtoffers".

Verlaten gebouwen:

Dit kan alles zijn van een net verlaten kantoorgebouw tot een 200 jaar oude ruïne. Verlaten industrieën zijn favoriet, evenals gebouwen met mooie architectuur zoals kastelen en kerken.

Niet-verlaten gebouwen:

Sommige mensen exploren ook in niet-verlaten gebouwen. Over het algemeen wordt dit infiltratie (EN: infiltration) genoemd. Dit kan variëren van het bekijken van wat er zich in een schoonmaakhok bevindt, via het in tunnels van ziekenhuizen ronddwalen tot op het terrein van militaire bases rondkijken.

Verlaten domeinen:

Ook verlaten domeinen zijn een doel voor sommige Urban Explorers. Deze terreinen kunnen gaan van verlaten oefenterreinen voor het leger tot vliegvelden en lege en verlaten fabrieksterreinen of vakantiedorpen.

Het is een sport voor de Urban Explorers om een urbex locatie te vinden en de gouden regel is veelal ook bekend: geef niet zomaar adressen weg van een locatie of publiceer ze niet zomaar op het internet. Dit met name wegens respect en het beschermen van een urbex locatie tegen vandalen. De echte explorers zijn er slechts op uit om mooie foto's en/of video's te maken van mooie gebouwen, zowel van binnen als buiten, hoewel er sommigen ook zijn die vooral voor de kick gaan, zoals het beklimmen van hoge objecten als bruggen en communicatiepalen.

Let op!:

Urban exploring is niet zonder risico. Door een goede uitrusting en de risicofactoren onderkennen kun je de risico's echter inperken, maar het blijft gevaarlijk! Urban exploring kan in dus ook een gevaar betekenen voor de gezondheid. Risico's bij het betreden van verlaten gebouwen zijn -door de vaak bouwvallige toestand- door vloeren zakken of het aantreffen van asbest of andere producten zoals chemicaliën. Maar ook waakhonden en beheerders kunnen een bedreiging vormen. Daarom gaat een goed urbexer ook nooit alleen en draagt zorg voor de juiste uitrusting.

Uitrusting:
 • Survivalpakket (eten, drinken, medicamenten, gereedschap)
 • Waterdichte zaklamp + reservebatterijen
 • Mobiele telefoon
 • Handschoenen
 • Stevige schoenen en kleding
 • Mondkapje tegen stof en dampen*

*Als je je goed wilt beschermen tegen ernstige toxide stoffen schaf meteen een asbestpak aan!

Richtlijnen:
 • Ga altijd met minimaal twee personen, het liefst drie. (in geval van nood kan er een gaan hulp halen, de ander blijft bij het slachtoffer)
 • Laat aan thuisblijvers precies weten waar je bent. Bij langere expedities stuur je om vaste tijden een sms naar het thuisfront.
 • Zorg voor een goede voorbereiding. (terreinkennis, bewaking of dienstregeling van treinen etc.)
 • Raak geen giftige stoffen of dierenlijken aan.
 • Blijf uit de buurt van politie, eigenaren, bewaking.
 • Blijf ook uit de buurt van vandalen en koperdieven.
 • Je bent nooit sneller dan een hond. Ga dus niet rennen!

Urbexers geen vandalen:

Het probleem is echter dat explorers per definitie nieuwsgierig zijn naar onbekende plekken, en dus vaak op plekken komen waar zij niet mogen komen, en op plekken waar mensen met andere bedoelingen zich ook veel ophouden, zoals graffiti-spuiters, krakers, vandalen of koperdieven. Door eigenaren en politie worden zij ook nog wel eens verward met deze groepen. Gelukkig respecteren veel eigenaren of politiebeambten na tekst en uitleg en tonen van enige resultaten ook wel de sport en blijft het vaak bij een waarschuwing en kun je zelfs groen licht krijgen om je weg als urbexer te vervolgen.

Ben jij een Urbexer?

Nooit willen weten wat er achter de oude muur in de stad zit? Nooit willen weten wat er is gebeurd in het oude ziekenhuis die al jaren verlaten is? Nooit de schoonheid van het verval willen zien, de natuur die de urban wereld opslokt? Dan ben je niet de juiste persoon voor urban exploring. Ben je juist wel een potentiële urbexer, dan hoop ik dat je op mijn site de nodige inspiratie vindt en dan ook de (ongeschreven) regels in acht houdt.